İYİ-TEMİZ- ADİL GIDA

SLOW FOOD ADANA BİRLİĞİ

 

Slow Food Adana Birliğimiz 8.01.2020 tarihinde çiftçiden akademisyene, çeşitli mesleklerden 36 gönüllü ile kurulmuştur. Hali hazırda 52 üyesi bulunan Slow Food Adana Birliği’nin üye sayısı gün geçtikçe artmakta ve bölgemizdeki faaliyetleri gönüllerimizle sürdürmektedir.

 

1986 yılında İtalya’dan tüm dünyaya yayılmış olan Slow Food hareketi, yerel yemek kültürünün yok olmasına karşı, iyi temiz ve adil gıdayı savunmaktadır.

 

Dünya çapında 165 ülkeden 1.000.000 destekçisi ve 100.000 üyesi olan Slow Food hareketinin Türkiye’de 33 Slow Food Birliği bulunmaktadır.

 

İyi: Duyulara hitap eden ve yerel kültürün bir parçası olan, taze, lezzetli ve mevsimlik gıdayı,

Temiz: Çevreye, hayvanlara ve/ya insan sağlığına zarar vermeyen gıda üretimi ve tüketimini,

Adil: Tüketiciler için makul seviyelerde tutulan fiyatlar ve küçük ölçekli üreticiler için adil şartlar ve ödemeleri ifade etmektedir.

 

Slow Food Adana Birliği olarak amacımız kaybolmaya yüz tutmuş, tehlike altında olan gıdaları, yemek tariflerini ve pişirme tekniklerini tespit etmek, yöreye ait biyoçeşitliliği korumak için çalışmalar yapmak ve tüm bu ürünler hakkında farkındalık yaratarak gelecek nesillere taşınmasını sağlamaktır.

 

Slow Food Adana Birliği üyeleri olarak her ay yüz yüze veya online toplanmakta, amaçlarımız doğrultusunda pek çok etkinlik ve çalışma gerçekleştirmekteyiz.

 

2020-2021 yılı faaliyetlerimiz arasında:  

 

Adana Kebap Atölyesi, Slow Food Söyleşileri (1- İyi-Temiz-Adil Gıda, 2- Biyoçeşitlilik), Anneanne Yemekleri, Adana sokak lezzetleri tanıtımı, Atıksız mutfak tarifleri, Kozan-Feke-Saimbeyli küçük üretici pazar ziyaretleri, yerel ürünlerimizden Karaisalı kırmızı biberi, Adana topağı zeytini, Hicaz narı, Kozan portakalı, Mücennes üzümü, karakılçık buğdayı, lavanta hasatlarına katılım ve tadım, yerel ürünlerimizden Adana Topağı kırma zeytin/zeytinyağı, Kozan Mezla balı, nar ekşisi, kırmızı biber salçası, tandır ekmeği, sıkma, Misis ayranı, turunç kabuğu reçeli yapımına katılım ve tadım, çiftlik ziyaretleri, karakılçık buğday kaynatılması, taş değirmende un ve bulgur yapımı, diş buğdayı-Hedik etkinliği, kompost yapımı, Portakal Çiçeği Karnavalına katılım, Slow Food Adana Seminerleri (1-Organik Tarım ve Denetimi; 2-Gönül Paksoy ile Atıksız Mutfak; 3-Mikroplastikler konularında) ve Toprak-Ana (Terra Madre) kutlamaları yer almaktadır.

 

Uluslararası Slow Food hareketi tarafından biyoçeşitliliği araştırmak, sürdürmek ve korumak amacıyla korunan ve nesli tükenmekte olan kültürel miras gıdalarının uluslararası kataloğu Nuh’un Ambarı (Ark of Taste) oluşturulmuştur.

 

Türkiye’den toplam 79 ürünün bulunduğu katalogda Adana’dan tatlı limon, şalgam suyu ve Adana topağı zeytini listededir. Slow Food Adana Birliği’nin çalışmasıyla 76. ürün Adana Şalgam suyu, 78. Adana topağı zeytini Nuh’un Ambarı listesinde yer almıştır.

 

Her iki yılda bir İtalya Torino’da düzenlenen Uluslararası Terra Madre (Toprak Ana) kutlama etkinliği, 2020 yılında yaşanan şartlardan dolayı bütün dünyada 6 ay boyunca dijital ortamda kutlandı. Etkinlik kapsamında Adana Ticaret Odası sponsorluğunda Karaisalı Belediyesi’nin katkısı ve Slow Food Adana Birliği’nin işbirliğinde tohumdan başlayıp kırmızı biber hasadı sonrasında da kırmızı biber salçası yapımını anlatan Karaisalı Biber Salçası kısa filmi, Karaisali Red Pepper Paste adıyla Slow Food International Terra Madre, ‘’How it’s made?’’ sayfasında 18.12.2020 tarihinden itibaren yayınlanmaktadır. Sayfaya aşağıdaki adreslerden ulaşabilirsiniz:

https://terramadresalonedelgusto.com/en/event/karaisali-red-pepper-paste/

https://youtu.be/4rPruDDjEhU

 

Slow Food Adana, Tarsus, Antakya, Antalya, Yeryüzü Pazarı Tarsus ve Slow Fish Mersin Birlikleri olarak ayrı ayrı bağımsız çalışmalar yürütmekle beraber bölgedeki çalışmaları güçlendirmek adına 2021 yılı Mayıs ayında Slow Food Akdeniz Bölgesi olarak bir araya gelerek bölgedeki şefler ve zeytinyağı üreticileri ile ortak çalışmalar yürütülmeye başlanmıştır.

Biyoçeşitliliği korumaya çok önem veren birliğimiz Adana’nın yerel zeytini Adana Topağı farkındalığı için 26 Kasım Dünya Zeytin Gününde ‘’ Bu Topak Bizim, Bu Toprak Bizim’’ ADANA TOPAĞINI YENİDEN YEŞERTİYORUZ konulu bir konferans düzenlemiştir. Adana Topağını yaşatma projesinde Slow Food Adana Birliği Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Adana Tarım İl Müdürlüğü ve sektörden üreticiler ile paydaştır.

Sürdürülebilir yöntemlerle üretilmiş yerel gıdanın tüketilmesinin faydalarını aktarmak amacıyla her yılın 10 Aralık Günü Terra Madre – Toprak Ana Günü olarak kutlanan bir etkinliktir. İlk olarak 2009 yılında Slow Food’un kuruluşunun 20. yıldönümünü kutlamak amacıyla düzenlenmiştir.

Slow Food Yeryüzü Pazarları kendi ürettikleri ürünleri satan çiftçilerden oluşan uluslararası Pazar ağıdır. Dünya’da 76, Türkiye’de 3 yörede (Foça, Şile, Tarsus) yeryüzü pazarı bulunmaktadır. İyi, temiz ve adil gıdaların üretilmesi ve tüketiciye aracısız ulaştırılması amacıyla Slow Food Adana Birliği, Adana Yeryüzü Pazarı başvurusunu tamamlamıştır. Adaylık süresince Slow Food Adana Çiftçi Pazarı olarak faaliyette bulunacaktır. Adana’nın yerel, geleneksel, iyi, temiz, adil gıdaları ve üreticileri 8-9-10 Ekim 2021 tarihlerinde 5.Adana Lezzet Festivali’nde Slow Food Adana Çiftçi Pazarı (Adana Farmers’ Market) ismiyle yer aldı. Pazarda Adana topağı zeytin/zeytinyağı, Karakılçık bulguru /unu/ ekmeği, biber salçası, şalgam suyu gibi yerel ürünler yer almıştır.

Adana Büyükşehir Belediyesi, Adana Sanayi Odası, Adana Ticaret Odası, Adana Ticaret Borsası, Adana Çiftçiler Birliği ve Slow Food Adana Birliği yerel üreticilerden oluşan Slow Food Adana Çiftçi Pazarı oluşumunda birlikte protokol imzalayarak hayata geçmesini sağlamışlardır. Adana ili ve ilçelerinden küçük üreticilerin bulunacağı pazarda mevsiminde, iyi, temiz, geleneksel gerçek gıdalar tüketicilere aracısız ulaşacaktır. Ayrıca Pazar üretici ve türeticinin bulunduğu, halka bilgi paylaşımının yapıldığı tadım, atölye, gibi eğitimlerin yer alacağı ortamdır.

Slow Food Adana Çiftçi Pazarı 12 Şubat 2022 tarihinden itibaren her ayın 2. 4. Cumartesi günleri Atatürk Parkı, 75. Yıl Sanat Galerisi önünde yer alacaktır. 

 

 

Slow Food Adana sosyal medya erişim hesapları:

 

www.slowfoodadana.com

instagram: @slowfoodadana

Facebook: Slow Food Adana

YouTube: Slow Food Adana

Pırıl BİLİCİ
Slow Food Adana Lideri

Prof.Dr.Derya ÖNDER
Marketing Director